Paul Sinha

Voor popartiest, tekstschrijver en producer Paul Sinha is het de kunst in álles in zijn leven schoonheid te zien. Want, zo meent hij stellig, ‘het leven is helemaal niet zo normaal als wij soms denken, het is magic!’ Precies die instelling is wat hem tot een unieke artiest maakt. Die overigens niet vies is van keihard werken.

Als Paul Sinha op 19-jarige leeftijd zijn eerste platencontract binnensleept, gaat het direct hard. Hij releast hits als ‘Weekje Tenerife’, ‘7 Dagen’ en ‘Nu Gaan’ en al snel volgt zijn debuutplaat Niet Zomaar. Het album markeert een subtiele overgang in de stijl van Sinha. Profileerde de jonge Deventenaar zich eerst nog als hiphopper, steeds meer gaat hij richting de popmuziek. Die transfer tot popartiest is nu definitief voltooid.

Sinha, zoon van een Nederlandse moeder en Engelse vader met Indische roots, groeit op in Deventer. Zijn vader heeft al snel door dat Sinha iets muzikaals in zich heeft. Hij ziet een onbetwist gevoel voor ritme en daarom krijgt de jonge muzikant op zijn vijfde een elektronische drumpad. Een speelgoedding, meer niet, maar goed genoeg om onbewust dat gevoel voor ritme verder te ontwikkelen.

Op zijn zestiende wint hij zijn eerste talentenjacht. Een rapwedstrijd in zijn hometown Deventer. “Dat was leuk,” weet hij nog. Maar veel belangrijker dan de winst is zijn ontmoeting met Burak Sagir, met wie hij duo Vans ’n Purp vormt. Samen perfectioneren ze hun skills verder, tot de twee besluiten solo verder te gaan. Die stap om solo te gaan, markeert het begin van een nog veel grotere carrière.

Paul Sinha maakt anno 2022 volbloed popmuziek en daar is hij zeer helder over. Ja, hier en daar zal er nog wel een spoortje hiphop doorklinken in zijn popplaatjes, maar, zo concludeert hij zelf, misschien maakt juist dat zijn flows wel interessant. Wat de inmiddels 26-jarige Sinha met zijn herkenbare geluid wil brengen? Frisse melodielijnen, nieuwe rijmschema’s en beats die je nooit eerder hoorde. Dat alles overgoten met een romantisch sausje, want Sinha heeft een zesde zintuig voor de love song. Sinha legt uit dat het maar net is hoe je naar een gebeurtenis kijkt. De liefde kan in de kleinste details tot uitdrukking komen. “Als je een op het eerste oog normale situatie bijzonder kunt maken, zie je pas hoe bijzonder die situatie misschien al was. Het leven is helemaal niet zo normaal als wij soms denken, het is magic!”

Die magie verschijnt bij Paul Sinha op meerdere vlakken tegelijk. Want naast het schrijven van zijn eigen repertoire, schrijft hij voor artiesten als Maan, Rolf Sanchez en Tabitha. En ook produceren kan ‘ie. Daarnaast vond hij ook nog tijd om in 2019 Petrus te spelen in The Passion. Sinha is een gedreven muziekbeest dat er zowel van geniet creatief maximaal te gaan, als de zakelijke kant van de muziekwereld te ontdekken. Het is één van zijn doelen om ‘een machine’ te worden. “Een machine waarvan de mensen weten: hij kan die hele song van A tot Z maken. Van tekst tot muziek en productie. Dat heb ik nog niet volledig onder de knie, maar daar werk ik hard aan.”

Al die noeste arbeid moet leiden tot één alles overkoepelend eindpunt. Paul Sinha wil succesvol worden en zoveel mogelijk mensen bereiken. “Ik ben pas 26 en zet me er zwaar voor in. Er kan nog zó veel. Uiteindelijk wil ik dat iedereen in Nederland fan van me wordt. En de mensen die echt geen fan gaan worden? Die mensen moeten mijn werk qua kwaliteit alsnog goed vinden.”

Zaterdag 9 april komt hij op het Sunsation Dance Event een fan van jou maken. Koop nu je kaarten!