In 2009 maakt Samantha een vliegende start met ‘Kom ga mee met mij’. Dankzij dit vrolijke, catchy nummer wordt ze talent van de maand op het themakanaal Sterren.nl en mag zij een optreden verzorgen in het voorprogramma van Gerard Joling. In 2013 behaalt Samantha de finale van het SBS6 programma Bloed Zweet & Tranen. Gesteund door teamcaptains Gerard Joling en Roxanne Hazes weet Samantha de derde plaats te bemachtigen. Haar Bloed Zweet en Tranen single ‘Zonder jou’ behaalt de 11e positie in de hitlijsten.

Een paar maanden later ontvangt Samantha een BUMA NL nominatie voor beste talent én beste zangeres. In 2014 gooit ze hoge ogen met haar nieuwe single “Hou toch van mij”. Met haar single ‘Lieveling, Wat Hou Ik Van Jou’ is Samantha 20 weken in de Nederlandse hitlijsten te vinden, behaalt ze een nummer 1 positie en wordt het liedje één van de best gedraaide liedjes op radio en tv van dat jaar. De vrolijke single ‘Proost op het leven’ gooit ook hoge ogen.

In mei 2017 treedt Samantha twee keer op bij Toppers in Concert. Tevens doet Steenwijk in dit jaar mee aan The Voice of Holland waar ze als tweede eindigt. Steenwijks’ auditienummer ‘Ik leef mijn eigen leven’ behaalt de nummer 1 positie in de Nederlandse iTunes hitlijst.

Hierna gaat het hard, Samantha mag als gastartiest optreden tijdens Holland Zingt Hazes, neemt deel aan vele tv-programma’s en is regelmatig terug te vinden op het podium van bijvoorbeeld Muziekfeest op het Plein. Haar nieuwe single ‘Mama’ behaalt binnen een dag de nummer 2 positie in de iTunes Hitlijst. En net als in 2016 en 2018 weet Steenwijk in 2019 de Koos Alberts Award in de categorie ‘Populairste zangeres’ te winnen.

De volgende single is een duet met René Froger, de single ‘Liefde Voor Altijd’ wordt uitgebracht in maart 2019. In 2019 maakt Samantha indruk met haar deelname aan Beste Zangers, dit levert haar een nominatie op voor de Gouden Televizierring. In 2020 doet ze mee aan het RTL 4-programma The Masked Singer als de kameleon. In 2021 is Steenwijk te zien als vast jurylid van het programma K2 zoekt K3, dat in Nederland en België wordt uitgezonden.

Samantha Steenwijk staat zaterdag 2 april op Roy’s Donderende Main-stage tijdens de Klimaatgroep Hollandse Avond.